Blog

Ce ziceți de-un Paso Doble, marți 12 aprilie, la Teatrul Național Marin Sorescu?

Salut! Sunt Roxana de pe net și am fost judecată. Cu voce tare. Individual sau în spirit de turmă. În situații dintre cele mai diverse. Despre cum eram mică și de la țară. Sau despre cum nu purtam cele mai șmensi haine. Sau despre cum veneam nemachiată la liceu. Ori despre faptul că aveam opinii diferite. Sau, mai nou, pentru că, ce să vezi, am 26 de ani și nu dețin verighetă pe mâna stângă.

Salut! Sunt Roxana de pe net și am fost judecată. De dușmani. Dar mai ales de prieteni. De oameni necunoscuți de pe internet și de familie. De colegii de la școală și mai mult de ăia de la muncă. De muncitori și de intelectuali fini.

Nu e mișto deloc să fii bully. Te duce unde nu mai știi nici tu de tine. Depresii, traume, sechele, pierdut stimă de sine și încredere în propria persoană. Ca să nu mai zic de concentrarea și determinarea de a face ceva cu viața ta. Scopuri, planuri, obiective? Ce sens mai au când singurul lucru care-ți sună prin gânduri este bullying-ul?

Despre acest subiect, mai amănunțit, mai despicat în 4, este vorba în spectacolul Paso DobleAmalia, studentă la psihologie, realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidareÎn cursul acestui studiu, are o întâlnire cu Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric în urma unei tentative de sinucidere cauzată de faptul  fusese victima unei campanii de bullying. Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare  își pună întrebări despre propria viațădespre relațiile cu părințiidespre societate și despre sensul existenței

Spectacolul a avut premiera în Râmnicu Vâlcea și a fost organizată și o dezbatere pilot la care au participat elevi și profesori de la liceele din oraș, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației. De altfel și spectacolul de la Craiova va fi urmat de o dezbatere la care vor participa elevipărințiprofesori și reprezentanțiai ISJ Dolj.

Piesa a fost scrisă de colegul meu jurnalist & blogger & dramaturg Cristi Nedelcu. debutat în revista Dilema în 1992 și a publicat în numeroase reviste literareîn paralel cu activitatea din presa scrisă, TV și radio. A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv ”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”, lansat la Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. A publicat mai multe volume de teatrueseuri și proză. Cel mai recent volum apărut este romanul ”Cimitirul trandafirilor” la editura Literaîn cadrul colecției ”Biblioteca de Proză Contemporană”. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din Româniaiar din 2018 membru PEN Club. Dacă vreți să îl cunoașteți mai bine pe Cristi, vă invit să urmăriți podcastul ”Media pe bune”.Regia acestui spectacol îi aparține lui Constantin Florescu. Acesta a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucurestisecția actorieclasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pinteajucat în lung-metraje românesti și străine: ,,Undeva în est’’, ,,Le derniere plan’’, ,,Prin cenușa imperiului’’, ,,Modigliani’’, ,,One Point O’’, ,,Călătoria lui Gruber’’, ,, The Wind in the Willows’’, ,,The Armistice’’, ,,Space race’’, ,,Amelia’’ etc., în seriale de televiziune: ,,La urgență’’, ,,Burlacii’’, ”Mangalița”. Predă actoria la Universitatea Hyperion. 

Pe Lucia o interpretează Oana Marcu. absolvit în 2015 Facultatea de Teatru din cadrul UBB Cluj și în 2017 masterul la UNATC București. A jucatprintre alteleîn ”Experimentul P– regia Alexander Hausvaternoapte furtunoasă– regia Laszlo Bocsardi , Antigona– regia M.C. RaninD’ale carnavalului– regia Cristian Ioan. A jucat în The Wanderers – Vânătorul de spirite alături de Armand Assante. Filmul a câştigattrofeul pentru Best Horror Feature GSFF.

Personajul Amaliei este jucat de Teodora Colț. absolvit facultatea în 2018, an în care a și debutat în spectacolul ”Livada cu vișini” de Cehov, pus în scenă de Jeungwoo Son (Coreea de Sud). A debutat în film în pelicula “Închisoarea inocenților” în regia lui Ion Ionescu. Iar mama Amaliei este nimeni alta decât Gabriela Porumbacu, absolventă a Universității Hyperion București, care a jucat pe scena Teatrului Bulandra în spectacolul ”Coriolanus”, regia Alexandru Darie, precum și pe scena independentă bucureșteană în spectacolul ”Niște fete” , regia Liliana Pană, la Artist Cafe. 

Așadar vă invit la teatru. Marți, 12 aprilie, Paso Doble. Ne va răscoli pe toți. Ne va pune o oglindă în fața sufletului și a rațiunii și sigur vom avea de discutat apoi. Vom fi mai maturi cu o zi și câteva experiențe.