Salut! Sunt Roxana de pe net și mi-aș dori să fiu bogată. Să plec când am eu chef în vacanță, să-mi cumpăr toate cărțile și parfumurile care-mi atrag atenția, să-mi iau câteva case în locurile mele favorite din lume, să-mi permit să ajut copiii săraci din satele românești, dar și pe cei din Africa. Practic, vreau să am bani să orice, oricând.
Dar recunosc că, deși am perioade lungi în care muncesc și câștig suficient cât să-mi răsară zâmbetul în colțul gurii, cheltuiesc în schimb cât ai zice pește. Arunc banii pe te miri ce, că la finalul zilei nu știu niciodată unde naiba s-au dus. Și iată în felul ăsta aiurea nu reușesc să-mi văd adevăratele visuri împlinite.
Așa că am căutat bine prin memorie și mi-am amintit de unul dintre workshopurile de educație financiară la care am participat în primii mei ani de facultate. Tipul care-l susținea ne-a dat un exemplu personal simplu și eficient: avea un borcan în care punea în fiecare zi niște bănuți. Fie că erau 10 lei sau 50 de bani. În câteva luni a strâns suficient cât să-i cumpere iubitei sale pentru aniversarea ei un lănțișor frumos de aur drept cadou.
Asta m-a inspirat ca anul trecut să fac același lucru. Practic a fost primul moment conștient din viața mea în care am economist. Serios. Am tot pus bancnote într-o pușculiță și după ceva timp am plecat câteva zile într-o excursie plătită cu banii strânși acolo. M-am bucurat pe deplin de experiență și mi-am propus să încerc să mă educ în privința banilor în mod constant și să fac din economisire un obicei sănătos pentru liniștea mea interioară.
Așa am aflat de veniturile pasive. Sunt cele pentru care nu faci nimic, cum ar veni. Tu stai și banii lucrează pentru tine și chiar se înmulțesc în unele situații. Cum ar fi depozitele la CAR. Adică o Casă de Ajutor Reciproc. M-am interesat mai mult și mi-am luat informația că CAR Top Invest Craiova este the best of the best pe partea cu dobânzile.
Sincer, am fost surprinsă într-un mod foarte plăcut să aflu cum funcționează o astfel de organizație, deoarece prima dată când mi-a trecut pe la urechi acest acronim a fost de la bunicii mei. Și trăiam cu impresia greșită cum că CAR-urile sunt pentru pensionari. Upsi. Am fost curioasă să știu căror tipuri de utilizatori se adresează și care este procentajul de vârstă, așă că Mihai Roșculeasa, președintele CAR Top Invest Craiova mi-a oferit câteva detalii despre clienții săi: ”Majoritatea sunt tineri, apreciez că procentul tinerilor depășește 70%. Indiferent de vârstă, orice persoană este binevenită în rândul membrilor CAR. Sigur, ne dorim cât mai multe persoane cu vârsta de 20 de ani, care să rămână până la 70 de ani. Nu vârsta este un factor de implicare, ci gradul de satisfacție al unui membru în cadrul CAR. Dacă serviciile de care beneficiază nu satisfac nevoile și dorințele de economisire sau împrumut, nu putem spera că acea persoană va ramâne mult timp. Purtăm discuții constant privind modul în care putem să fim de folos, ca organizație finaciară, membrilor noștri. De cele mai multe ori depășim acest cadru oficial, încerând să ințelegem și nevoile sociale și personale ale membrilor. CAR-ul nu este despre bani, este despre oameni.”
De asemenea, domnul președinte mi-a explicat și din ce medii profesionale sunt cei care trec pragul companiei pe care o conduce: ”Solicitările de economisire sau împrumut vin din partea tuturor categoriilor profesionale. CAR Top Invest este o instituție deschisă tuturor persoanelor. Nu contează locul de munca, profesia, vârsta, domiciliul sau alt criteriu. Oricare persoană care a consultat statutul nostru și se angajează să-l respecte, este binevenit în rândurile CAR. Pot să nuanțez și să precizez că dintre salariați o parte mai mare vin din mediul bugetar.”
Și pe mine când mă iau întrebările, nu mă mai pot opri. Fiind un spirit antreprenorial, m-am gândit inclusiv cum ar fi să am propriul CAR. Mi-ar plăcea foarte mult să mă pun la masă cu președintele CAR Top Invest și să-mi povestească cum este să ai un business în acest domeniu, să aflu pe viu, real care e situația și ce presupune activitatea de zi cu zi. Niște sfaturi de la o persoană cu experiență m-ar ajuta să-mi dau seama ce alegere să fac în viitor: să-mi deschid o afacere sau doar să-mi depun banii știind că am niște economii în siguranță?
”Vă recomand să le faceti pe amândouă în ordinea urmatoare: economisire și apoi dezvoltarea și consolidarea unei afaceri. Dacă economisiți și veți fi mulțumită de dobânda încasată, veți avea un ascendent să incepeți o afacere și să oferiți servicii financiare chiar mai bune decat ați beneficiat. Vă pot sprijini și furniza informații despre modul de organizare și funcționare al unei CAR. Înainte de a lua o decizie, este necesar să aveți o imagine clară despre organizațiile non profit de microfinanțare socială. Însă, vă recomand să inițiați o afacere mult mai interesantă și profitabilă”, mi-a sugerat Mihai Roșculeasa.
Desigur, mi-ar plăcea să știu și experiențele voastre în privința CAR-urilor, așa că le aștept în comentarii. Iar dacă vreți să aflați mai multe în mod direct, pe cei de la CAR Top Invest Craiova îi puteți contacta telefonic la numerele 0351.44.55.33 și 0351.44.44.00 sau direct la sediul social situat în Craiova, Str. Mihail Kogalniceanu, nr.19, Bl. 97A, parter.