Blog

Din nou la degustare de vin/ în mod sigur c-un pahar destul de plin

Asociația Bloggerilor Olteni în colaborare cu DicționarCulinar.ro au organizat o degustare de vinuri. M-am bucurat să iau parte la eveniment, deoarece papilele mele gustative sunt încântate să încerce asocieri noi și deosebite.

Ne-am întâlnit la Trattoria Il Calcio Craiova, un loc fix pe stilul meu. O casă veche, amenajată cu bun-gust într-un restaurant cu specific italienesc, un loc prietenos, însă și suficient de elegant. Cu siguranță va fi printre primele mele alegeri atunci când hotărâsc să ies cu prietenii la masă sau cu partenerii de afaceri la cafea.

Crama Budureasca a sosit la noi în urbe prin Cristina Bolovan, care și-a făcut prezența și la alte întâlniri ale blogosferei oltenești, unele dintre ele fiind chiar în cadrul Brânzeturi cum se… cuVin. Așa am aflat că inaugurarea cramei s-a întâmplat în primăvara anului 2013, suprafața sa fiind de 2500 mp. Este printre cele mai noi și mai mari crame din regiunea Dealu Mare, iar construcția sa este îngropată pe 3 dintre laturi, ca să beneficieze de un control termic sporit.

Ce mi-a atras atenția este capacitatea lor de producție și stocare de circa 3 milioane de litri de vin. Mi-aș dori ca într-o zi să vizitez complexul, deoarece dispune de mai multe zone pentru degustarea vinurior. Pot să merg cu gașcă mare, fiindcă ei sunt pregătiți să găzduiască circa 50 de persoane și sunt convinsă că ne vom bucura de o vedere panoramică cu sala baricurilor. Vinurile pe care am avut ocazia să le încercăm au fost următoarele:

  • Chardonnay în asociere cu Havarti Castello
  • Fume în asociere cu Emmentaler
  • Busuioacă de Bohotin în asociere cu Cașcaval Sofia 
  • Shiraz în asociere cu Gorgonzola 

Toate mi-au încântat simțurile și mi-au adus curcubee pe cerul gurii, însă în mod special și deosebit mi-a plăcut combinația numărul doi. Fume este făcut din Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Gris, așa că aș opta pentru el ca să ciocnesc un pahar atunci când am ceva de sărbătorit sau chiar când mă ia anxietatea pe sus și am nevoie să mă liniștesc un pic, să fiu singură cu gândurile mele. Plus că brânza Emmentaler – brânza reprezentativă pentru Elveția – vine perfect în completarea lui, deoarece are un gust dulceag, ușor acid, iar aroma sa este fructată și ador faptul că simt nuanțele de nucă. Dar-ar fi să aleg un singur cuvânt pentru vin, acela ar fi conexiune. În schimb, pentru brânză aș spune suficiență. Asocierea dintre cele două rezultă în firescul pereche, întrucât am de gând să le consum mereu împreună.

Ceea ce vă recomand și vouă. O seară în care să vă lăsați grijile și problemele acasă, să petreceți timp de calitate cu prietenii voștri. Eu cu siguranță lucrez și mă concentrez mai bine la proiectele mele când am parte de astfel de insule de relaxare.