Blog

Sâmbur’ești. Pentru visurile care devin realitate

Salut! Sunt Roxana de pe net și în realitate am o perioadă foarte aglomerată în viața mea, când funcționez după agendă la minut. Uneori îmi vine să mă plâng, alteori îmi doresc să mă clonez, dar la final de tot, când trag linie, sunt fericită cu toate eforturile pe care le depun. Și mai sunt și momente ca acestea, când mă revăd cu colegii & prietenii bloggeri la degustările de vinuri organizate de Asociația Bloggerilor Olteni & DicționarCulinar.ro, momente care-mi dau energie și motivație să mai pot un pic.

Ne-am întâlnit la Ribs House Craiova, un restaurant liniștit, cu mâncare foarte bine gătită, iar servirea impecabilă. Am încercat mai multe preparate din meniul lor de-a lungul timpului, de asta asta alegând însă paste cu pui și sos alb. Gustoase, sățioase, aproape ca la mama acasă. Asta dacă maică-mea ar fi fost italiancă sau ceva.

Evenimentul a avut în centrul său vinurile celor de la Domeniile Sâmburești. Însuși cuvântul ”sâmburești” mă pune pe gânduri romantice, despre cum fiecare dintre noi e un sâmbure (sâmbur ești!) și rodim ceva ca la final să facem din lumea asta un loc mai bun pentru cei care se nasc în ea. La pachet cu valoarea sa istorică, deoarece satul Sâmburești exista încă de la începutul secolului al XVI-lea, care era, alături de alte 35 de sate, în stăpânirea familiei Rudeanu. Domeniile trec cronologic și prin proprietatea ginerelui lui Constantin Brâncoveanu, iar mai apoi în proprietatea Brătienilor.

Un sâmbure care a dăinuit peste istorie și a ajuns în epoca modernă în paharul din fața mea. Astfel, am degustat:

  1. Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
  2. Domeniile Sâmburești Chardonnay + Havarti,
  3. Domeniile Sâmburești Rose + Cascaval Sofia,
  4. Domeniile Sâmburești Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
  5. Domeniile Sâmburești Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Vinurile ne-au fost descrise de Lenu și Narcis Neagoe. M-am amuzat un pic când Lenu și-a început prezentarea cu ”sunt femeie și recunosc că beau în fiecare zi”. Practic, mi-a trecut vinovăția că uneori mai simt nevoia să deschid o sticlă și să umplu un pahar. Mă rog, nu chiar îl umplu, căci am fost copil cuminte și de la degustări am învățat că torni până la circumferința maximă a paharului. Și după ce și consum din dânsul îmi mai trece din tristețe, cum bine-a zis Narcis: ”N-o să vezi oameni triști la un pahar cu vin!”

Deși în mod normal sunt fan vinuri albe și le iubesc pe cele roze, de data asta am avut un feeling către unul roșu. Mai precis mi-a plăcut combinația nr 4: Fetească Neagră și Emmentaler. Vinul are o personalitate aparte, cu gust de prune uscate și coacăze negre, iar brânza are un gust dulceag, ușor acid. Mă voi bucura de ele și în confortul propriului cuib, căci la extragerea de la finalul evenimentului, Media pe bune s-a regăsit pe bilețel:

Foto: Gabi Rădoi
Foto: Gabi Rădoi

Dacă ar fi să folosesc un singur cuvânt pentru vin… ar fi cucerire. Iar pentru brânză deliciu și-mpreună ar fi bucurie. Pentru că de fiecare dată este o bucurie să povestesc cu oamenii ăștia mișto și să mai creștem un pic împreună.

Foto: Gabi Rădoi