Cărți

Ce-am citit anu’ ăsta | #FeelingCultă-nCap

… și cam sărăkie-n cărți, dar să vedem ce s-a petrekut:

Salut! Sunt Roxana de pe net și-n realitate la începutul fiecărui an îmi propun un X număr de cărți de citit. Anu’ ăsta sincer nush care a fost acest x număr, că eram prin țările calde de Revelion și era prea întuneric pe plajă ca să văd să scriu obiectivele pentru 2023. Dar dimineața dădea soarele devreme așa c-am început deja o carte pe acolo:

”te iubesc, dar nu pe tine” de raluca feher

”Te iubesc, dar nu pe tine” de Raluca Feher

Un roman despre condiția femeii, despre evoluția dorințelor ei și cum gestionează emoțiile. Destul de dur și, mai ales, destul de vulgar. Nu că eu aș fi o prințesyk crescută-n puf care vorbește doar cu vocabular de virgină, că uneori sunt mai birjar ca birjarii, dar vulgarul din cartea asta m-a îngrețoșat un pic chiar și pe mine. Cred că sunt multe alte cărți de parcurs până să alegeți să puneți mâna pe aceasta.

”Zenobistele” de Cristiana Pantici

Fiind jurnalist la bază, n-aveam cum să ratez un astfel de volum, ce reunește portretele a 27 de femei care au curaj. Care luptă neîncetat, fie că-n viața personală, fie că-n carieră/business. Femei care nu și-au abandonat visurile; femei care pun umărul la dezvoltarea comunității; femei care demonstrează că atunci când nu mai poți, mai poți un pic. Fiecare astfel de portret vine însoțit și de un exercițiu de creative writing pus la care de scriitorul Andrei Ruse și-ți dă în felul ăsta posibilitatea de a te cunoaște mai bine. Consider că acest volum este potrivit pentru orice moment al vieții și pentru orice sentiment de nesiguranță.

#24centimetri de Adi Hădean

Știu de cartea lui Adi Hădean de la momentul apariției. Campania de promovare în online mi-a plăcut foarte mult, dar iată că universul m-a făcut s-o comand abia anul trecut. Și-am citit-o abia anul ăsta, în timpul zborului spre casă din călătoria în Panama. E amuzant, pentru că am folosit ca semn de carte meniul din avion. E amuzant, pentru că și Hădean a scris o bună parte a volumului tot în timpul zborului.

#24centimetri este una dintre lecturile pe care le voi recomanda multă vreme de acum încolo. Pentru că e despre detaliile fine ale vieții. Despre time management, despre cum să construiești o carieră solidă și un brand puternic, dar mai ales despre cum să consolidezi relațiile cu oamenii din jurul tău fără să-ți trădezi principiile.

Eu atâta mai zic. Că din cărți și călătorii ne putem educa puternic.

Marta de la BIZ | un volum de Diana Cosmin & Marta Ușurelu

Pe Marta am cunoscut-o în octombrie 2022, la unul dintre evenimentele pe care le-a organizat la Craiova. Am văzut o femeie puternică, sigură pe ea și pe forțele ei. Acum, după ce i-am citit cartea, știu și de unde se trage această putere și cum reușește să gestioneze situații critice. Optimism, risc, inovație – cred că așa s-ar defini activitatea ei. Un om pentru care munca este stil de viață. Un antreprenor care nu se lasă distras de la visurile lui. Ceea ce vă recomand și vouă.

”SONI” de Andrei Ruse

Este un roman pe care mi l-am dorit de mulți ani. Este ușor de citit și te face să-ți pui câteva întrebări. Oare chiar trăiești clipa? Oare chiar știi să te bucuri? Dacă știi că timpul tău este limitat, la ce renunți și care sunt experiențele pe care ai vrea să le trăiești?

Soni este o tipă de 26 de ani care are cancer și jumătate de an până să moară. Trăiești cu ea ultimele luni de viață și analizați împreună ce merită și ce nu. Cât de intens poți să simți anumite lucruri, cât de ușor dispar filtrele, cum își face sinceritatea loc permanent, cum reacționezi atunci când știi că poți să-i rănești pe alții și cum te pregătești pentru final.

”Spune-mi că ești a mea” de Elisabeth Noreback 

Cărțile din colecția Fiction Connection de la Editura Trei sunt printre preferatele mele. De regulă prezintă un caz, iar pe tot parcursul cărții se documentează, se merge pe-un fir pentru deznodământ, care de cele mai multe ori este ăla la care nu te aștepți. Nu și-n cazul volumului de față, că m-am prins de fază undeva pe la jumătate. Doar ca idee, o fată este răpită de la părinții biologici de o tipă cu probleme psihice. Fata ajunge să ia legătura cu mama ei naturală, neștiind că e mama ei naturală. Ei, și de aici încolo… bebelușele, dans!

”Rivalele: Coco Chanel și Elsa Schiaparelli” de Jeanne Mackin

Am luat cartea asta cu mine când am călătorit pe Coasta de Azur, pentru că, nu-i așa, multe dintre activitățile despre care s-au scris în ea s-au petrecut în Franța. Sunt pasionată de modă, de genți, de cele două creatoare și de succesul lor. M-am bucurat cu adevărat să citesc despre concurența frumoasă dintre cele două, despre cum se șicanau și cum încercau să se saboteze una pe alta. Despre relațiile lor cu angajații, cu clienții, cu prietenii și despre cum gestionau sentimente dintre cele care te-ngreunează cel mai tare. Este un roman scris absolut delicios, care te face să și râzi, dar să și plângi!

”Evvie Drake o ia de la capăt” de Linda Holmes

Un volum care se citește ușor, la care nu-ți bați capul. Un fel de carte de blonde, gen :)) Cetățeanca Evvie rămâne văduvă, un nene mișto se mută cu chirie la ea și ce să vezi, se-ndrăgostesc și blabla. Îi revine pofta de carieră și cam aia e. Nimic interesant, doar un pic relaxant.

”Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” de Alexandra Furnea

Mi-a fost foarte greu să citesc asta. Greu rău de tot. Uneori m-am oprit din citit, că nu mai voiam să aflu ce nasol a fost la băițele pe care le-ndurau arșii de la Colectiv, 2015. Și multe alte comportamente oribile. Prea puține momente de empatie.

Cel mai greu lucru de constatat după o astfel de lectură este că lucrurile în societatea noastră cea de toate zilele nu prea s-au schimbat. Și mă-ntreb dacă mai pot spera.

”Tupeu” de Jennifer Mathieu

Asta e mai degrabă o carte pentru adolescente, genul de mean girls sau tocilare antisociale. Dar na, și io la 27 de ani tot o adolescentă sunt, care din când în când mai are și ea nevoie de-o copilărie mică, de-o relaxare de să-ți fure gândurile pentru 3 ore cât îți ia să citești un volum de genul.

”Eseuri de duminică” de Constantin Noica

Asta chiar e de citit. Chiar este pe lista recomandărilor constant. Cred că ar trebui în viitor să mă aplec mai mult înspre filosofie, să fiu mai atentă cu comportamentele din jur, să analizez și să mă conformez. Practic, volumul de față vine ca o aducere aminte pentru câte filtre/măști ai nevoie ca să te aperi.

”Maniere digitale” de Victoria Turk

Un ghid care te ajută să te miști bine prin online. Reguli de bază, bune de urmat atunci când decizi că ai nevoie să exiști și pe internet, nu doar în real life 😀 Este super pentru orice vârstă și orice profesie, dar cu un mic disclaimer: câteva dintre informații nu sunt actualizate.

”Cine nu e gata” de Iulia Nani

Îmi făcusem un obicei vara asta… să citesc câte 50 de pagini la cafea, dimineața. Ei bine, la volumul ăsta nu știam când trec cele 50 de pagini și am cam trecut peste, cu ușurință. Pentru că te ține antrenat, în suspans, vrei să știi ce victime mai face personajul principal. Se râde, se conștientizează, se trece la acțiune. Și cu forța, dacă e nevoie. Pentru că-n cartea asta este vorba de un coach (meseria secolului) care sugerează și pune la cale niște metode mai puțin ortodoxe pentru a te ajuta să produci schimbările pe care ți le tot dorești.

”Noaptea în care a dispărut” de Lisa Jewell

Un cuplu dispare. La un an distanță, o scriitoare mutată recent găsește un indiciu și dă curs propriei anchete. Vă cam ține la sufletul la gură, cum de altfel cam toate volumul din colecția ”Buzz Books” o fac. Este perfectă pentru cei pasionați de thrillere, crime, drame. Te relaxează nelăsându-ți mintea să mai aibă loc și de alte gânduri, înafara scenariilor de cine și cum.

”Unfuck yourself” de Gary John Bishop

Băi nene, cartea asta a fost pe buzele multora de la apariția ei încoace. Așa c-am zis să trec dracu și io prin ea. A avut noroc c-am găsit-o într-un magazin din gară, că sincer n-aș fi dat banii și n-aș fi căutat-o în mod special. Cărțile astea de dezvoltare personală oricum spun toate același rahat împachetat frumix, dar știți cum e, dacă tu nu acționezi, degeaba te lauzi că le citești. Și sincer sinceralmente, vă zic că, deși e structurată ok, mai bine faceți o acțiune decât să investiți timpul în ea.

”Toți marketerii sunt mincinoși… spun povești” de Seth Godin

Dacă ești la început în domeniul marketingului, dacă te pasionează cu vânzările, cu oamenii, cu cuvintele și un pic, un pic cu strategia… volumul ăsta poate să te ajute. Seth Godin e un mic Dumnezeu, dar cu toții putem fi. Să nu uitați asta.

”Brief. 99 de chestii pe care aș fi brut să le știu când am intrat în publicitate” de Sorin Trâncă

La data apariției, în 2015, grafica folosită pentru cartea asta era aproape top. Topul Topului, vorba aia. Sau top de top, ca la genu’ muzical. Sigur, sunt câteva informații care nu mai au corespondent în 2023 și iată 2024 imediat, dar merită s-o parcurgi măcar așa, pentru aduceri aminte. Sunt 99 de fraze, 99 de pagini, practic cât ai fuma 2 țigări. Let’s do this, cum ar zice englezu’.

Deci… la o contabilitate de grădiniță (unde doar știi să numeri, ha!), rezultă 17 cărți citite de mine în 2023. Asta dacă n-am harfe d-alea să zic că poate oi mai fi citit, da’ nu le-am pozat și nu le-am pus în folderu’ de reads. Ceea ce e foarte puțin probabil. Ce este cert, însă, este că am pe noptieră un teanc frumos de mai bine de 10 cărți începute. Nici nu știu când m-a luat obiceiul ăsta de a citi mai multe cărți în paralel. Dar îmi felicit mintea că nu uită ce se petrece prin ele.

Trec în 2024 cu gându’ că în loc să dau scroll pe instagram voi dedica mai mult timp lecturii. Și mai trec în anu’ viitor cu un vision board pe care-am scris că ”enjoy 50 books”. Doamne ajută!

Până atunci aștept să-mi spuneți voi ce-ați citit, ca să mă inspir pentru lecturile care… urmește :)))

pupikei de la Știubei