Salut! Sunt Roxana de pe net și în realitate când eram mică mă uitam obsesiv la ”Profesioniștii” cu Eugenia Vodă. Știu, atât de bătrână sunt :))) Și când zic obsesiv, mă refer la faptul că unele ediții aproape că pot să vi le recit pe dinafară. Îmi plăcea și de Mircea Badea, cum stătea el ”în Gura Presei” și comenta cu sarcasm și autoironie cam orice se scria pân’ ziare (pe fata de la pagina 5 o mai știți?). O dată pe săptămână stăteam cu ochii și urechile mari la Dinescu și Tănase, unde Mircea și Stelian discutau, ce-i drept, mai mult politică.
Practic, identific iată 3 formate tv din copilăria mea care se-aseamănă al dracu de mult cu podcasturile de azi. Formate despre care vorbim un pic mai încolo, că acuma facem puțiiină istorie în ceea ce privește cuvântu’ ăsta: podcast, da?
Conform Wikipedia, cică Termenul „podcast” este o combinație între iPod, lectorul portabil de muzică portabilă Apple Computer, și casting, care-ar însemna transmisie. Podcasting-ul a apărut după anul 2005, când cea mai nouă versiune iTunes de la Apple a început să suporte acest mediu.
I-auzi, domne, carevasăzică un fel de radio așa, gen, știți?
Primul astfel de podcast – deci doar audio – primul astfel de podcast românesc eu l-am descoperit în 2015. Se numea ”După ce l-am culcat pe Paul” și era realizat de un stand upper/actor pe numele lui Costel. Costel din Teo, Vio și Costel pentru amatorii de stand up comedy. Ce făcea omu’? Fix cum zice și-n titlu, îl culca pe fi-su și apoi vorbea de unul singur cu un microfon și eram vreo 10 mii de oameni care-l ascultau constant cum povestea diverse.
Tot în 2015, același Costel, de data asta alături de colegul său de scenă Vio, au început să se filmeze în timp ce dezbăteau subiecte mai mult sau mai puțin serioase și postau episoadele pe YouTube sub denumirea de ”Comedianți pe drumuri”.
Fiind din ce în ce mai mulți oameni care consumau astfel de content, și-au dat seama de potențialul podcasturilor ăstora, așa că l-au inventat și pe-al treilea, tot în 2015, de data asta în 3, incluzându-l și pe colegul Teo. Inițial înregistrat doar audio, după câteva zeci de ediții trecând și la partea de video, ”Între show uri podcast” a ajuns astăzi, acum când vorbesc eu aici la peste 400 de ediții.
Da’ de la ce s-au luat, vorba aia? Da’ cum de-au rezistat atâta? Da’ de ce n-au renunțat? Da’ cât or fi investit? Da’ lor nu le-o fi fost greu, mă maică, atâția ani? Eee ba nu, da’ când podcasturile astea-ți bagă bani în buzunar (gen MULȚI) te mai plângi? Nu te mai plângi. Maxim râzi la show urile lor de stand up. Și noi râdem de tine, că te vedem cum pierzi oportunitățile care vin la pachet odată cu realizarea unui podcast. Hai să vedem care-i faza cu el.
Ești tu și businessul tău. Afacerea ta. Căreia îi știi mersul, îi știi clienții, practic ți-ai făcut treaba, oi dormi liniștit pe salteaua plină cu verzișori. Și vine-ntrebarea asta, așa, din neant:
De ce ai nevoie de un podcast?
Pentru că vrei mai mult. Mai multă expunere, mai mulți clienți, deci în final mai mulți verzișori în salteaua aia pe care dormi. Toți vrem, inclusiv io.
Plus că asta este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți relația cu publicul aka potențiali clienți. De a crește audiența, de a forma o comunitate și de a-i transmite mesajele tale. Prin care oferi plus valoare, musai!!
Îți conferă autoritate și îți aduce mai mult trafic, deoarece oferi informații care pot face diferența în viața urmăritorilor/ascultătorilor.
Și cine știe când devii super mega urmărit și poate deveni chiar o sursă de venituri: încasezi bani pentru publicitate – dă-mi un semn pe mail mediapebune@gmail.com dacă vrei să detaliem aspectul ăsta.
Bineînțeles că mai sunt o grămadă de alte întrebări:
– Ce durată să aibă un episod?
– Dar cum filmez și cu câte camere? Cine îl editează?
– Care este frecvența cu care să postez?
– Cum promovez un episod nou? Cum contactez oamenii pe care vreau să îi invit?
– Cum să arajez decorul pentru spațiul filmării?
Pentru răspunsuri la întrebările de mai sus, dar și la multe altele, mă găsești la un telefon – 0738960081 sau un mail mediapebune@gmail.com distanță.
Dar dacă încă n-ai curaj să mă întrebi, vreau eu să te întreb ceva: tu ce fel de podcasturi urmărești?