Blog

TENET. Un film pe care trebuie să-l vezi

Mai ales dacă ești pasionat de știință. Cea a călătoriei în timp. Implică fizică, chimie, puțină credință, dar nu-ți fă griji, filmul nu e despre formule sau vitamine, ca să fii suficient de puternic pentru a da o fugă în trecut. Sau în viitor.

Știi momentul ăla când te cerți cu cineva și multe ore după ceartă îți vin niște replici bune și ai vrea să dai replay la fază? Sau când te-ntâlnești cu cineva mișto din întâmplare și n-ai apucat să te aranjezi? În TENET ai putea să te întorci în timp și să ai reacții diferite, știind ce se întâmpla practic în viitorul din care ai venit.

Protagonistul, căci n-are un nume, se întoarce de mai multe ori în timp, în ambele sensuri, cu scopul de a evita ceva mai rău ca Al Treilea Război Mondial: distrugerea omenirii. Cum face asta, cum funcționează mașinăria prin care trece în alt timp pentru a se lupta el cu el, cum cineva pe care îl cunoaște acum pentru a-l ajuta în misiune este, de fapt, cel care a inițiat misiunea… omg, filmul ăsta m-a dat peste cap. Două ore și jumătate mi-am pus întrebări încontinuu: cum? de ce? stai, ce? cum a făcut asta? dar asta? băi nene, ceee? în care prezent e acum? aoleu m-am pierdut? deci unde e acum? asta a fost înainte sau după? wtf ceeee?

Neapărat eu trebuie să-l mai văd o dată. Este clar un film dificil, dar nu are cum să nu-ți placă. Mai ales că joacă Robert Pattinson (Neil) și Kenneth Branagh, personajul interpretat de el, Andrei Sator, fiind preferatul meu. Iar replicile mele favorite au fost astea:

Andrei Sator: How would you like to die?

Protagonistul: Old.

Personal, dacă mi s-ar oferi posibilitatea de a călători în timp, o voi face în trecut. Tare mi-ar plăcea să particip la construirea piramidelor, să-l întâlnesc pe Hitler și pe Carol I, să petrec la chermezele organizate de conducerea Imperiului Roman și aș putea să enumăr aici multe momente din istorie de care sunt atașată. În schimb, n-aș vrea absolut deloc să știu care va fi viitorul, pentru că nu mi-ar mai oferi nicio plăcere în a-l trăi.

Ce știu sigur despre viitor este că mă voi înarma cu gel dezinfectat și mască și voi alege să merg la Cinema Inspire din Craiova ca să vizionez alte filme. Personalul este foarte amabil, se respectă distanțarea socială în sensul că între fiecare doi spectatori este un loc/scaun liber, iar condițiile sunt cele mai bune din oraș.

Aștept în comentarii recomandările voastre cinematografice și mi-ar plăcea chiar ca la un moment dat să ne organizăm și să mergem împreună la film. Eu vă zic de acum că vreau popcorn cu caramel.