Nu știu cum e să fii frumoasă. Nu știu cum e să fii elegantă sau crescută cu două feluri de mâncare la o masă. Nu știu cum e să moștenești un nume. Nu știu cum e să fie ușor. Nu știu cum e să primești ce-ți dorești doar la simpla rostire.

Nu știu cum sunt realizările când ai pe cine te baza că-ți va deschide ușile sau că va rezolva treaba pentru tine. Nu știu cum e să fiu atrăgătoare sau convingătoare. Știu doar că-s luptătoare. 

Știu doar că sunt curajoasă. Că-mi iau inima-n dinți și că uneori merit mai mult. Sau mai bine. 

La cel cum știe și Lia din ”Planul atracției”, serie scrisă de Flavia Bădic. Volumele ”Seducție” și ”Tentație”, publicate la editura Bookzone m-au ținut trează nopți la rând, pagină după pagină. Aproape că m-am îndrăgostit și eu de Mister Dark, bărbatul care o face pe Lia să-și pună întrebări despre ea însăși și care o ajută să aibă mai multă încredere în sine, deși în același timp e speriată de ceea ce se întâmplă între ei.

Relația celor doi trece prin multe încercări, cam ca în viața reală. Așa c-am întrebat-o pe Flavia de unde s-a inspirat pentru a scrie cartea:

”De fiecare dată când răspund la această întrebare îmi imaginez expresia cititorului și absolut de fiecare dată îmi dau seama cât de ciudat sunăînsă acesta este adevărul: nu am nicio sursă de inspirațieȘirul poveștii curge de la sine și uneori aud personajele vorbindu-mi în minteDeseori  simt ca un mesager, care pur și simplu așterne pe o foaie albă informațiile primite.

Mi-a fost greu la început deoarece știam sigur  îmi doresc  scriu o carte, însă nu aveam nici cea mai mică idee despre ce va fi aceasta. Am încercat să găsesc informații și surse de inspirațieiar ajutorul mi-a venit de la o scriitoare din America, al cărui sfat l-am urmat și, cu ajutorul căruia, pot spune  am avut un real succes. Mi-am ales numele personajelor punând pe o foaie tot ce îmi trecea prin gând și am ales în final numele a cărui vibrație  făcea  rezonez. Mi-am plasat acțiunea în timp și spațiuiar la puțin timp după aceasta, au început  curgă ideileiar de atunci nu s-au mai oprit până la propoziția care încheie trilogia.”

Cumva, sinceră să fiu, dacă tot a amintit autoarea de alegerea numelor personajelor, pe mine m-a și bufnit râsul uneori. Nu că în carte nu ar fi suficiente întâmplări haioase, dar să te cheme Petre și să fii antrenor de fitness sau să te numești Sile și să fii bodyguard la club chiar e din realitate. E de aici, de lângă noi, și ăsta, consider eu, un mare plus al scriiturii, că te face să-ți dai seama că vorbește despre ceva ce e în realitate, se petrecere chiar aici, în proximitatea noastră.

Dacă mie nu mi-a luat mai mult de câteva zile pentru a lectura cele două volume, am fost curioasă cât timp i-a luat autoarei să le scrie: ”Fiecare volum mi-a luat aproximativ 3 luniPentru unii poate pare puțindar cu certitudine aș fi scris mult mai repede dacă nu aș fi mers la muncă : )) Pentru că arta cere sacrificii, am putut să aloc doar orele târzii scrisului, după ce îmi terminam toate schimburile de tură” (angajat, mamă, soție). Totuși, nu-mi pare rău că am depus un plus de efort și mi-am pierdut nopți la rând cu degetele pe tastatură, deoarece recenziile cititorilor sunt absolut minunate și-mi validează faptul că am pornit în direcția cea bună. Mulțumesc din suflet tuturor celor care îmi scriu, dar mai ales celor care au curajul să facă recenzii publice.”

Nu știu voi cum o faceți, mi-ar plăcea să-mi scrieți în comentarii, dar eu atunci când citesc mă deconectez de la tot. Uneori comentez cu voce tare, alteori fumez țigară de la țigară, subliniez părțile interesante sau le postez pe rețelele sociale, să se bucure de ele & să ia aminte și prietenii. Obiceiurile de cititor diferă de cele ale scriitorilor, după cum am flat de la Flavia Bădic:

”Dobicei duminica îmi place  scriu pe balconȘtiu că sună amuzantdar am un locșor aparte acolo, cu o canapeluță improvizată din paleți și cu polițe cu flori verzi și înflorite, care îmi oferă o stare de bine și mă ajută   concentrezatunci când reușesc  mă detașez de restul îndatoririlor.

Trebuie  recunosc  cea mai mare productivitate o am când sunt plecată în concediu. Atunci reușesc să scriu mai multe capitole legate și am timp  revizui ce am reușit  creez pe bucățele între timp.”

M-am regăsit destul de mult în personajul principal al seriei ”Planul atracției”. Fricile pe care le simte, dorința și speranța de a nu mai fi dezamăgită, creativitatea, chiar și cercul de best friends forever, ea având două prietene și, ce crezi, eu având două prietene. Care sunt acolo mereu să te ridice când ai o zi proastă, să te motiveze când nu mai găsești sensul, să te facă să zâmbești când lacrimile îți invadează ochii și obrajii.

Oare prietenele scriitoarei cum s-au comportat când ea a luat decizia de a scrie și, mai ales, a publica? Cum au reacționat familia și cei din jurul ei la vestea că de acum înainte se poate prezenta ca Flavia Bădic, scriitoare, aflăm chiar de la ea:

Cum reacționează cineva când aude  vrei  faci ceva diferitCând îndrăznești  vrei ceva ieșit din sfera lucrurilor comunetoți simt nevoia  lanseze diferite sugestii, de parcă acel lucru i-ar privi personal și le-ar solicita aportul. Am avut parte de tot felul de reacțiipornind de la De ce vrei asta? sau Scrii despre tine?” și ajungând la Nu cred!, Scriitorii mor de foame. sau prea greuEști sigură?

Soțul meu m-a susținut din prima clipă și continuă să facăavând în vedere  aportul financiar este considerabil atunci când iei o astfel de decizie. Ceea ce părea simplu la început, a devenit peste noapte mult mai complicat decât mi- fi imaginat și aici vorbesc de la deschiderea unei firme și până la bugetul de marketing.”

Că tot veni vorba de buget, cel mai mare vis al autoarei este să facă bine prin activitatea sa. Și aici nu vorbesc numai de cititori care descoperă și care învață ceva din cărțile sale, ci de lucruri palpabile. Ceva mai mult de niște vorbe frumoase, ceva care cu adevărat să fie cheia în diverse situații și care definește doar oamenii buni:

”Mi-ar place foarte mult  donez din încasări pentru o cauză nobilă. Sper ca într-o zi  ajung atât de cunoscutăîncât vânzările mele chiar  facă diferența pentru o astfel de cauză. Îmi doresc  demonstrez  și persoană simplă poate face lucruri mărețeașa cum ne-am aștepta  facă multe persoane din viața publică.”

Motivul expus de cea care a scris ”Planul atracției” m-a făcut să-mi scot pălăria în fața ei. Să fie un model pentru mine. La fel cum mi-am luat și modele din seriale, cu precădere din serialul meu favorit, Suits. La fiecare nou paragraf îmi aminteam de relația dintre Harvey Specter și Donna Paulsen, de cum se tatonau, de cum ea se sacrifica pentru el și de cum el avea mereu grijă de ea. Îmi aminteam cum Donna îl adora pe Harvey, însă nu accepta să construiască o relație amoroasă, deoarece munceau împreună. Și Lia cu Mister Dark muncesc împreună și chiar e stipulat în contractul de muncă că-s interzise relațiile la serviciu, dar găsește el o cale să modifice asta. Când îți dorești ceva, găsești soluții.

Soluții găsea și Gideon. Cine-i Gideon? Gideon este personajul principal dintr-o altă serie care mi-a plăcut la nebunie și se pare că într-un fel sau altul se află și printre favoritele Flaviei, după cum însăși declară:

”Aș vrea  cred  fiecare autor este diferit prin stilul pe care îl promoveazăExistă subiecte care se repetă de-a lungul timpuluiînsădacă sunt scrise cu o altă abordare, total diferită, pot avea o cu totul altă valoare.P entru mine lucrurile au fost simple: mi-am dorit  am un text fără multe descrieri, un text amuzant pe alocuri și cu multe dialoguri, un text care  intrige și să provoace cititorul  mai citească încă un capitol și încă un capitol, neputând  lase cartea din mână. Fără dubiu mi-am dorit  scriu o frumoasă poveste de dragosteprin intermediul căreia  transmit emoție și trăiri intense, iar Planul atracției a fost gândit  treacă prin toate etapele posibile: de la tatonări la flirturi și frustrăride la întorsături de situație la descătușări, de la seducție la tentație (așa cum spune și titlul) și în final la “happy ending”. Îmi place să cred că și percepția cititorilor va fi conform viziunii mele: Vol 1 este suav, Vol2 este sexy, iar Vol 3… va fi erotic. Să sperăm că editura Bookzone nu ne va ține pe jar prea mult și ne va oferi finalul pe care mulți îl așteaptă cu nerăbdare.

Deși nu am un anumit model literarîmi plac mulți autoriînsă de departe seria mea preferată este Crossfire al Sylviei Day.  putea s-o citesc la nesfârșit și nu m-aș plictisi.”

Trebuie să recunosc că și eu mă înscriu pe lista celor care așteaptă cu nerăbdare volumul trei. Modul în care s-a terminat cel de-al doilea m-a lăsat mască și m-a făcut să-mi imaginez multe scenarii, să mă gândesc dacă eu aș fi reacționat la fel sau dacă aș mai fi acordat șanse.

În viață, cam totul se rezumă la alegeri. Vă invit să alegeți să cumpărați ”Planul atracției” de aici, iar dacă deja ați citit-o, vă invit să-mi scrieți în comentarii impresiile voastre de lectură.