Blog

La Jianca-n bătătură toți turiștii se adună

 

Jianca din Dolj

Salut! Sunt Roxana de pe net și astăzi vă vorbesc din fustă de Cinderella, cum m-a categorisit Daniel Botea aka președintele Asociației Bloggerilor Olteni. Cu care m-am încumetat a explora prin împrejurimile Craiovei și-am descălecat istoric la Jianca-n bătătură.

Roxana Știubei la Jianca

Am avut de-a face cu Serele Ișalnița în istoria mea personală, căci mi s-a solicitat deseori (fiind, desigur, în postura de arhivist) să eliberez certificate care să ateste munca oamenilor aici în perioada comunistă. De data asta însă, astrele s-au aliniat în așa fel încât am vizitat serele și am avut onoarea să-l și cunosc pe domnul Mihai Luță-Dumitrașcu, care dezvoltă acum un business bun de pus pe hartă.

Amplasată la drumul mare cum s-ar zice, Pensiunea Agroturistică Jianca se află pe teritoriul comunei Almăj, la 2 km de râul Jiu și la 12 km de Craiova, în județul Dolj, cu acces la DE 70. Ușor de ajuns, un loc ideal pentru a scăpa de agitația orașului.

Pentru party uri nebune de majorat, petrecerea burlăcițelor, aniversări sau workshopuri ce durează 3 zile… ei bine, aici ai tot ce îți trebuie. Fiindcă sunt disponibile 16 locuri de cazare, dispuse în 7 camere duble și un apartament, pe a cărui terasă sunt eu în poza de mai sus. Terasă de unde poți admira vestitele sere în timp ce savurezi cafeaua de dimineață sau paharul de vin dinainte de somn.

Ce apreciez maxim și-mi scot pălăria în fața gazdelor este faptul că una dintre camere este adaptată pentru oamenii cu dizabilități sau nevoi speciale. Mi-aș dori să le urmeze exemplul în acest aspect cât mai multe unități de cazare. De asemenea, vreau să menționez că amenajarea camerelor este simplistă, dar foarte plăcută: au lumină multă (ceea ce, hei, pentru orice instagrammeriță de succes e un must have), mobilier rustic sau cu motive tradiționale plus ceramică de Horezu, iar ce mi-a atras atenția în mod deosebit sunt lenjeriile de pat asortate cu verde smarald. Culoarea mea favorită. Culoare ce reprezintă natura, evoluția, revitalizarea, speranța și siguranța.

Pensiunea Agroturistică Jianca este ideală dacă vii cu familia sau prietenii, deoarece este dotată cu un loc de joacă special amenajat pentru copii, dar și pentru adulți. Câțiva dintre colegii mei bloggeri au pus de-un mic meci de ping-pong, iar alții s-au distrat la masa de biliard ori au concurat la darts.

În plus, mai găsești aici și câteva jocuri de societate, cum ar fi table, șah sau remi. La cel din urmă mereu mă oftic, căci nu ține numai de știința jocului, ci și de un noroc pe care nu am cum să-l controlez.

Eu sincer m-aș fi retras liniștită cu o carte în foișor. Pare locul perfect unde să-mi pun gândurile în ordine și să mă las purtată în povești dintre cele mai frumoase. Iar dacă nu aș veni pregătită cu o carte-n geanta de voiaj, am la dispoziție biblioteca pensiunii, unde gazdele au avut grijă să doteze cu titluri variate, pentru toate gusturile și înclinațiile.

 

Și dacă tot intrăm oarecum în povești, vreau să vă spun semnificația numelui de Jianca: locuitoare din zona Jiului, o femeie muncitoare, ce are grijă de gospodărie și de pământ. Ia să-mi ziceți Roxana Jianca de-acu’ ’ncolo, căci fată de la țară sunt și eu. Știu cum e să plivești cultura de ierburi dăunătoare, să ai instalații de irigat corespunzătoare sau să-ți oprești câteva răsaduri ca să înlocuiești acolo unde e nevoie. La o adică, dacă domnul director Mihai Luță-Dumitrașcu dă sfoară-n țară că are nevoie la muncile câmpului, la săpat sau cules de legume, în special castraveți, mă-ncumet negreșit. Mai ales că produsele finale obținute sunt așa de gustoase de și acum, în timp ce-aștern cuvintele pe blog, mai ronțăi câte-un cornișon murat. Deh, când vrei să fii divă renunți la cipsuri sau alte asemenea și treci pe alegeri ceva mai sănătoase.

Că veni vorba de mâncare, țin să precizez că pensiunea are pusă la punct și o bucătărie impecabilă, cu un meniu variat de bucate tradiționale, iar încăperea destinată restaurantului are capacitatea de aproximativ 50 de persoane.

Recunosc cu mâna pe inimă de gurmandă că nu sunt multe locuri unde să-mi fi plăcut mâncarea așa de mult. Se vede că aici ingredientul de bază este dedicarea cu care atât personalul care prepară, cât și cel care te servește își fac treaba în cea mai bună variantă. Cinderella de Oltenia iubește pân’ la cer și dincolo de el ceapa. Acompaniată de șuncă, evident. Piftia, salata de vinete și zacusca sunt în topul preferințelor mele, iar dac-ar fi să mănânc un singur fel de mâncare pentru tot restul vieții, cu siguranță acela ar fi sarmalele cu mămăligă și smântână. Nici la fripturică făcută așa de bine n-am putut să mă abțin, însă compensez cu mai multă mișcare să echilibrăm balanța caloriilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desigur că nu ne-au lipsit elixirurile fericirii de moment: țuică și vișinată de casă, de care m-am îndrăgostit iremediabil. Însă prietenii de la Domeniile Sâmburești, cu cele mai bune vinuri oltenești, nu au omis ocazia de a ne răsfăța cu câteva dintre produsele lor: un Sauvignon Blanc, un Roze și un Merlot, bun de pus pe cerul gurii. Evident că ne-am asigurat de-o hidratare corespunzătoare pe lângă alcoolul serii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seara nu putea fi completă fără joc: ne-am ridicat repede de pe la mese când am auzit acorduri de hore și sârbe, cântate cu drag de către Formația Răzvan și Aurelia Beznă, alături de domnul Ion Cărămizaru. Ne puteți privi în plin exercițiu în vlogul realizat la fața locului de colega Xaara Novack:

A fost o petrecere pe cinste, un fel de antrenament pentru serile de Crăciun și Revelion. Și dacă nu v-ați hotărât încă unde le petreceți, vă recomand din suflet să vă rezervați locuri la Pensiunea Jianca, căci distracția, voia bună și bucatele tradiționale excepționale sunt la ele acasă. Pentru informații de preț, disponibilitate și alte curiozități sunați la 0745 105 310.

Alături de colegii bloggeri, am organizat un mic Secret Santa. Vă puteți distra copios dacă veți urmări vlogul: eu am desfăcut la cadoul meu vreo 10 minute… de la un moment dat crezusem că, de fapt, nu-i nimic acolo la final sub atâtea straturi de hârtie. M-am bucurat de cel mai frumos moment al serii și vreau pe această cale să-i mai mulțumesc o dată celui ce m-a cadorisit.

Vreau să le mulțumesc gazdelor pentru cât de frumos ne-au așteptat. Eu una m-am simțit răsfățată și vă asigur că toți clienții vor avea parte de același tratament boieresc. Vă mulțumesc și vouă că m-ați citit și aștept în comentarii impresii după ce le veți trece pragul și veți experimenta serviciile de calitate de la Pensiunea Agroturisică Jianca!