Blog

Noutăți vinăristice, zâmbet și filosofie

Vinul de la Domeniul Bogdan – asta am degustat în cadrul ediției cu numărul #43 a evenimentului Brânzeturi cum se… cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro

Ne-am întâlnit la Trattoria Il Calcio Craiova, unul dintre restaurantele pe sufletul meu. Un loc care îmbină istoria cu modernul, eleganța cu pragmatismul și sub acoperișul căruia dăinuie profesionalismul și bunul gust.

A fost primul meu contact cu această cramă și m-am bucurat să aflu informații noi de la Vlad Burugă – somelier și Dan Cherăscu – Area Sales Manager la Domeniul Bogdan.

Astfel am aflat că Domeniul Bogdan a fost înființat în 2011, în același timp cu o plantație de soiuri de viță de vie în podgoria Murfatlar, lângă satul Peștera. Se regăsesc aici și două dintre soiurile românești: Fetească și Tămâioasă. La numai cinci ani de la apariția pe piață, în 2016, Domeniul Bogdan a obținut Certificat de Ecologic de la Austria Bio Garantie (organism de inspecție și certificare activ încă din 1994).

Vinurile, desigur asortate cu brânzeturi, de care papilele noastre gustative s-au bucurat, sunt următoarele:

  • Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon) și Aperifrais Delaco
  • Premium Riesling (Rhin) și Camembert Ile de France
  • Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian și Brie Ile de France
  • Primordial Chardonnay și Havarti Castello
  • Premium Cabernet Sauvignon și Emmentaler Delaco
  • Fetească Neagră Pătrat și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Favoritul meu (și noutatea serii) a fost ultimul. Deoarece este un vin biodinamic. Adică și bio, și dinamic. Domeniul Bogdan definește acest vin ca fiind foarte sincer, fără enzime și taninuri adăugate și care transmite exact caracteristicile sale originale. Ca producție, numărul de sticle lansate este aprox 3000, însă cu siguranță merită să licitați pentru una dintre ele.

Dacă ar fi să descriu cu un singur cuvânt vinul, acesta ar fi pasiune. Iar pentru brânza cu care a fost asociat aș spune… echilibru. Și-mpreună fac echipă.

M-am bucurat să fiu din nou alături de prieteni. S-a râs, s-a dezbătut, s-a rămas cu experiențe frumoase. Ceea ce vă recomand și vouă.