Blog

Istorie readusă în prim plan. Filmul “Mihai Viteazul, prințul intrat în Legenda Europei” ajunge la Craiova

Salut! Sunt Roxana de pe net și mereu mi-a plăcut istoria, în detrimentul geografiei, deși sunt legate una de alta mai mult decât mi-aș fi închipuit la începutul clasei a patra, când am început să le studiez.
Mi-a fost ușor să rețin date, ani, denumiri. Totul suna ca o poveste. Abia așteptam să aflu detalii, să pun piesele de puzzle cap la cap și să deslușesc finalul. Să aflu continuarea. Să-mi dau seama că prezentul este rezultatul istoriei, iar noi o scriem în fiecare zi.
Am și avut noroc de profesori mișto. Îmi amintesc de prof Tudor Mirea cu care schimbam uneori zeci de mailuri pe zi. M-a susținut constant în curiozitățile și ideile mele. M-a pregătit intens pentru olimpiada de istorie în clasa a opta, de unde m-am întors cu un premiu satisfăcător.
Iar apoi, la liceu, într-a doișpea, când dădeam bacul, nu a fost nevoie să mă pregătesc prea mult. Aveam informațiile fixate încă.
Este vorba de istoria României care se studiază în clasa a VIII-a și în clasa a XII-a, dacă nu știți.
M-a fascinat. Și încă o face. Unde mai pui că și profesia mea de arhivist presupune să mă ocup cu valoarea istorică a documentelor și deci informațiilor. Căci informația a fost, este și va fi putere.
Așa că vă invit și pe voi să vă informați, altfel. Prin artă.
Prin film. Unul care îl are în centrul său pe Mihai Viteazul. Un personaj despre care mai sunt încă foarte multe de aflat.
Premiera oficială în Craiova a filmului “Mihai Viteazul, prințul intrat în Legenda Europei” are loc vineri, 15 iulie, de la ora 19.00, la cinema Patria, în prezența lui Denis Ștefan și a Mihaelei Mihai.
Publicul va putea adresa întrebări după proiecții, într-o sesiune Q&A, urmată de o sesiune de fotografii cu actorii!
În rolul lui Mihai Viteazul joacă Denis Ștefan, iar Maia Morgenstern joacă rolul mamei domnitorului, Tudora. În rolul doamnei Stanca joacă Mihaela Mihai, care semnează și regia.
Vor urma și alte proiecții în țară în prezența actorilor și a regizorului. În Sibiu, la Cinematograful Arta, pe 21 iulie, Cluj, la Cinema Florin Piersic, pe 29 iulie și Piatra Neamț, pe 30 iulie, la Cinema Mon Amour.